HIRDETÉS
Lányok házhoz!
 
HIRDETÉS
Szex riport.
 
HIRDETÉS


HÍREK AZ EROTIKA VILÁGÁBÓL

Mi kell a nőknek?

A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport és a Free Association kezdeményezésével készült internetes felmérés a magyar nők szexuális szokásait vizsgálva egy máig kevésbé koncentrált problémakörre helyezte a hangsúlyt. A párkapcsolati krízisek gyakorta lehetnek szexuális eredetűek, és bár a férfiakról köztudott, hogy mennyire nehezen dolgozzák fel a szexuális kudarcot, a nők témához való hozzáállása ma még kevéssé ismert. A Magyarországon legalább félmillió férfit érintő merevedési zavarral már számtalan megvilágításban foglalkoztak, de a legtöbb kutatás figyelmen kívül hagyta a nők érintettségét. Pedig a partnerek nem csupán elszenvedői az olyan szexuális problémáknak, mint pl. a merevedési zavar, de a gyógyulásban, kezelésben betöltött szerepük sem elhanyagolható. Az Origon végzett kutatás ezúttal a nők szemszögéből vette górcső alá szexuális kapcsolattal szemben támasztott elvárásokat, a kudarchoz való hozzáállást, valamint a férfiasság mércéjét. Az eredmények választ adtak arra is, hogy a nők érzelmileg hogyan viszonyulnak a szexualitáshoz, illetve a párkapcsolatban rájuk háruló szerephez.

„Minőségi” szeretkezés a számok tükrében
A szexuális zavart, azon belül is a merevedési zavart nem azonos módon éli meg a férfi és partnere. A hölgyek véleménye - a téma jellege miatt - sokkalta árnyaltabb. A közel 1000 válasz alapján feldolgozott eredmények szerint a nők mintegy fele (a férfiaknál lényegesen többen) a probléma közös megbeszélését akkor is fontosnak és célravezetőnek tartja, ha még nem tapasztalt ilyen problémát a partnerével. Az életkor emelkedésével párhuzamosan kis mértékben növekszik azoknak az aránya, akik tabunak érzik a merevedési zavart, a férfiakhoz képest azonban ez még mindig alacsonyabb szám.

A válaszadók 42%-a tapasztalt már merevedési zavart a partnerénél, és a kor előrehaladtával nőtt a probléma előfordulásának gyakorisága. Ennek ellenére a hölgyek inkább pszichés okokra vezetik vissza a merevedési zavart és mindössze 8%-uk tulajdonítja szervi eredetűnek a problémát. Ez azért is lényeges, mert a potenciazavar 80%-ban olyan szervi problémák tüneteként jelentkezik, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás vagy cukorbetegség, amelyek az erektilis diszfunkció korai kezelésével egyidőben diagnosztizálhatók, és még időben kezelhetők. Magyarországon egyre többen fordulnak szakemberhez, de jelenleg mindössze a férfiak 10%-a részesül kezelésben. Sokan szemérmességből, félelemből, vagy tájékozatlanságból olyan tabuként kezelik ezt a kérdést, amelyről azt hiszik, majd megoldódik magától. „Ilyenkor talán nem árt a partner támogatása, megértő hozzáállása, mert egy nő is sokat segíthet az első lépés megtételében.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már kezelhető problémáról van szó és a hazai gyakorlat, az andrológus központok felkészültsége Európa-színvonalú körülményeket biztosít az érintettek számára.” - nyilatkozta a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport magyarországi alapítója és elnöke dr. Papp György andrológus professzor. Talán ennek köszönhetően derült ki a kutatásból, hogy korosztályra és merevedési panaszra való tekintet nélkül a nők többsége azonos módon gondolkodik: a szexuális élet zavarairól, annak okairól és a lehetséges, megbízható kezelés módjairól a jelenleginél több közérthető tájékoztatás kellene. Akkor ugyanis a hölgyek az orvosi segítséget sajátos eszközeikkel is támogatnák.

A nők étvágya és elvárásai
Talán a férfiak számára megdöbbentő eredmény, hogy a válaszadók többsége még abban az esetben is elégedett az intim együttlétek minőségével, ha partnerénél merevedési zavar fordul elő. A férfiasságot a válaszadók 77 %-a nem kizárólag az ágyban nyújtott teljesítménnyel méri, pedig ezt a férfiak biztos másként látják. Figyelemre méltó továbbá, hogy a nők 63%-a nem tartja a konkrét aktust elengedhetetlenek a „minőségi” szeretkezéshez, vagyis kielégítő számukra a szeretkezés aktus nélkül. Többségük heti rendszerességgel igényli az együttléteket, a kutatásban részt vevők 56%-a jellemzően hetente 2-3 alkalommal vágyik szexuális együttlétre, míg 19 százalékuk hetente egyszer élne nemi életet, és azt is inkább a hétvégén.

Az ideális gyógymód

A hölgyek többsége szerint a férfiasság nem csupán az „állóképességen” múlik. Bizonyos esetekben azonban már a nők is szükségét érzik külső segítség bevonásának. Ebben a helyzetben ideálisnak tartanának egy olyan megoldást, amely hosszú hatástartama miatt diszkrét és tervezési kötöttségektől mentes lehetőséget biztosít a szexuális élet helyreállítására.

A válaszadók többsége (63 %) ideális gyógymódként örömmel venne partnerénél egy kötöttségektől mentes, a természetes nemi élet lehetőségét nyújtó terápiát. További elvárás ezzel kapcsolatban, hogy ne a terápia irányítsa a szexuális életüket, ne lehessen észrevenni, hogy a férfi annak segítségével érte el a merevedést. Ennek a módszernek az a lényege, hogy bármikor és gyorsan bekövetkezik a merevedés, méghozzá bizonyos időn belül akár több alkalommal is. A kitöltött kérdőívek tanúsága szerint leginkább üdvözlendő terápiaként az érintett hölgyek 57 %-a, a nem érintettek 64 %-a hosszú hatástartamú, akár 36 órán át hatékony terápiára voksolna. A megkérdezettek 36 %-a pedig kizárólag e mostani kérdőívből értesült arról, hogy a merevedési zavarra egyáltalában létezik gyógymód. A terápia alappilléreként részükről a megértést, az együttérzést és a türelmet hangsúlyozzák, javasolják.

Az Internetes felmérés további eredményei a kérdőív tanúsága szerint
• A kutatás módszere
A 15-20 kérdésből (külön célozva azokat, akik tapasztaltak merevedési zavart a partnerüknél, valamint azokat, akik nem találkoztak ilyen problémával) álló adatfelvételre 2004. szeptember 13. – 2004. október 13. között önkéntes alapon, nem reprezentatív mintavétellel került sor.

• Jellemző vélemények
A hölgyek többsége (77 %) nem köti feltétlenül az aktus meglétéhez az együttlét minőségét. Többségüknek az a fontos, hogy egyébként örömet szerezzenek egymásnak, 14%-uk pedig nagyobb örömét leli az orális szexben. A válaszadók negyede ezzel szemben csak a konkrét aktussal érzi teljesnek az együttlétet.

• Ki kezdeményez az ágyban?
A válaszadók többségénél nincs meghatározva a kezdeményező szerep, a pillanat hangulatától függ az együttlét, és 53%-ban a hölgyek legalább annyira kezdeményezőnek tartják magukat, mint a partnerüket. A megkérdezettek 7%- már egyáltalán nem él szexuális életet, ez az arány 20-29 éveseknél 4%, a 50-59 éveseknél pedig 19%.
A kor előrehaladtéval a hölgyek kezdeményezőbbé válnak, és ez az arány a merevedési zavarban érintett párok esetében nő, amelynek hátterében vélhetően a férfi passzivitása is meghúzódhat.

• Ki milyen környezetet tart ideálisnak az intim együttlét ráhangolódásra?
Az intim együttlétre történő ráhangolódás ideális körülményeit vizsgálva szembetűnő a kötetlenség, a spontaneitás lehetőségének az igénye. Ezért is választanánk a hölgyek inkább az akár 36 órán át hatékony terápiát, amely lehetővé teszi számukra az előretervezés nélküli szexuális együttlétet.
A válaszadók többsége (60 %) egy közösen eltöltött hosszú hétvégét tart ideálisnak a szexuális együttlétre, hiszen így bármikor alkalom adódhat a szeretkezésre. Ráhangolódás lehet egy jó beszélgetés, közös zenehallgatás (44 %) vagy gyertyafényes vacsora (21%).

• A válaszadókról
A visszaérkezett közel ezer befejezett és több mint kétezer megkezdett kérdőív válaszadóinak 44 %-a 20-29 éves, 26 %-a 30-39 éves, 15 %-a 40-49 éves, 9 %-a 50-59 éves, 5 %-a 15-19 éves, 2 %-a 60 év feletti. A többség, 36 %-a Budapesten, 31 %-a városban, 22 %-a megyeszékhelyen, 12 %-a falun lakik. A megkérdezettek 25 %-a irodai alkalmazott, 15 % tanuló, 10 % középvezető, 9 % önálló értelmiség, 5 % háztartásbeli, 4 % felsővezető. Házasságban 32 %-a, partnerével összeköltözve 20 %-a él, nem együttlakó, ám komoly kapcsolatként jegyzett 30 %-a, alkalmi kapcsolattal rendelkező 4 %-a, 13- % egyedülálló.

Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport

A Munkacsoport 2003-ban alakult a rendkívül sikeres, első magyarországi Szexuális Egészséghét (Sexual Awareness Week) néven bevezetett kampány után, és még ebben az évben az Európai Szexuális Medicina Társaságának (ESSM) tagjává vált. A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport életre hívásában jelentős szerepet játszott a nagy múltra visszatekintő Magyar Andrológiai Társaság, amely az európai andrológus társaságok alapításának a sorrendjében a harmadik helyet foglalja el.

Az elmúlt évtizedben a magyar andrológiai hálózat erőteljes aktivitást mutatott a merevedési zavar (erectilis dysfunctio) kérdésében. A problémával ma Magyarországon rajtuk kívül a Magyar Urológus Társaság, a Magyar Idősödő Férfiak Társasága és a Magyar Andrológus Társaság foglalkozik.

A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport törekvése a szexuális zavarok terén végzett kutatások támogatása, az érintettek folyamatos tájékoztatása és edukációja. A nemrég alakult szervezet tagjainak száma egyre nő és publikációik folyamatosan olvashatók a Magyar Andrológia című folyóiratban

[LHP.HU]

2005.05.04. 02:39
vissza az előző oldalra | még több erotikus hírBónusz+ hirdetések: